Stół zastawiony pysznym, albańskim jedzeniem

Co jeść będąc w Sarandzie?

Saranda kusi wyśmienitym jedzeniem. Znajdziecie tu wszystko, co docenią najbardziej wymagający smakosze. W mieście znajduje się wiele restauracji oferujących wyśmienite owoce morza, pizzę niemal tak doskonałą jak we Włoszech, dania mięsne z grilla, a także ogromny wybór nadmorskich barów z najlepszymi drinkami oraz lokalnymi i importowanymi piwami i winami.

My osobiście jesteśmy bywalcami kilku restauracji, gdzie najczęściej zajadamy się zupą rybną, spaghetti i risotto z owocami morza, mięsnymi szaszłykami, genialną sałatką albańską (bardzo podobną do greckiej, z nieco innym serem), aromatyczną oliwą ze świeżym pieczywem. Do tego nieodmiennie raczymy się lokalnym białym winem, lekkim piwem i oczywiście doskonałą kawą, a amatorom mocniejszych trunków polecamy albański, najwyższej próby bimber zwany raki. Świetnym wyborem podczas plażowania są dostępne w kilku wersjach souvlaki (pita z warzywami, frytkami i mięsem lub serem) lub różne wersje kebaba albo falafele.

Tym, którzy lubią gotować w domu polecamy wizytę w lokalnych sklepach oferujących świeże, doskonałej jakości mięso oraz ryby i owoce morza. Warzywa i owoce dostępne w marketach i na bazarze pachną i smakują słońcem!

Albańską specjalnością jest także byrek, czyli niemałych gabarytów wytrawny wypiek, który może być nadziewany białym serem, szpinakiem, mięsem itd. Byrki można kupić w lokalnych piekarniach za równowartość kilku złotych, a są tak sycące, że z powodzeniem mogą zastąpić obiad. Tradycyjnie popija się je albańską maślanką, czyli dhallë. Bardzo polecamy także albańskie desery. Naszym ulubieńcem jest trilece, mocno nasączony biszkopt z polewą kajmakową. Można także spróbować deseru o nazwie zupe lub włoskiego tiramisu. Oczywiście najlepiej smakują one z kawą.

Rekomendacje restauracji/ barów/ bistro etc.:

Piekarnia Lorena

Pyszne byrki z mięsem, serem, szpinakiem, zawsze świeży chleb i bułki, uzależniające croissanty z czekoladą. Chyba nasze ulubione miejsce, jeśli chodzi o pieczywo i innego rodzaju wypieki. Piekarnia znajduje się tutaj, tak więc bardzo blisko publicznej plaży.

Restauracja Haxhi

Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych miejsc w Sarandzie, 5 minut od apartamentu. Widok na morze, ciekawy wystrój, zawsze świeże jedzenie i świetna obsługa (Emanuel, ok. 30-latek przy kości to nasz znajomy, możecie się powołać na Martę i Tomka, a pewnie dostaniecie kawę, owoce lub kieliszek raki gratis ;-)). W Haxhi serwują pyszne pieczone ryby, znakomite krewetki na ostro, bardzo ciekawe pasty do pieczywa i wyborne sałaty. Haxhi znajdziesz tutaj.

Zapiekane mięso w restauracji Haxhi
Zapiekane mięso w Haxhi. Palce lizać!

Restauracja Limani

Tego miejsca nie da się przeoczyć. Położona na promenadzie restauracja i jej kawiarniana część to popularne miejsce spotkań turystów i mieszkańców. W Limani zjecie pyszną pizzę z pieca, ale także bardzo dobre dania z owoców morza. Najmłodsi docenią Limani za to, że można kupić tu lody świderki i gałkowe oraz świeżo wyciskane soki. To też fajne miejsce na klimatyczne śniadanie – do wyboru są omlety, kiełbaski czy tosty. Limani jest tu.

Sałatka wiejska na talerzu w Limani
Niby zwykły talerz i trochę warzyw. Ale żebyście mgli powąchać do zdjęcie!

Taverna Laberia

To nowo odkryte przez nas miejsce w części miasta Kodra jest istnym rajem dla łasuchów. Znajdziecie tu wszystko, co najlepsze – wspaniałe dania z owoców morza, ale także doskonałe mięsa (kozinę i jagnięcinę). Jedyne, czego nie możemy polecić, to grillowana ośmiornica – w wersji Laberii była nieco gumowata. Reszta na medal! Warto tu pójść przy okazji wypoczynku na jednej z plaż Kodry – a jest ich wiele i są naprawdę ciekawe. Tawerna znajduje się w tym miejscu.

Taverna Filipi

Ta restauracja specjalizująca się w owocach morza znajduje się nieopodal portu. Zjecie tu najlepsze smażone kalmary w mieście, świetne ryby (również z sezonowych połowów) i doskonałą zupę rybną. Obsługa bywa nieco krnąbrna, w szczycie sezonu na stolik można czekać nawet godzinę, ale mimo tych niedogodności warto się tam wybrać. Przy restauracji działa świetnie zaopatrzony sklep rybny.

Restauracja Marini

Klimatyczna knajpka 5 minut od apartamentu. W menu znajdziecie głównie owoce morza, polecamy zestaw degustacyjny (kalmary, ośmiornica, krewetki, małże). Do tego dobre wina, sącząca się z głośników delikatna muzyka i widok na morze. Knajpka należy do Albanki, która wiele lat spędziła w USA – miłe pogawędki w gratisie 😉

Zestaw owoców morza w restauracji Marini
Zestaw owoców morza w restauracji Marini prezentuje się naprawdę okazale

Te Bequa

Restauracja specjalizująca się w lokalnej kuchni, często stołują się tam mieszkańcy. Ma dwa oddziały – jeden położony w centrum Sarandy (dokładnie tutaj), drugi w części “turystycznej”, po drodze do Ksamilu (w tym miejscu). Oprócz dań z owocami morza zjecie tam także albańską wersję moussaki, nadziewane papryki, gulasze etc.

Restauracja Layos

Droższa, trochę już kultowa restauracja z owocami morza i rybami. Mają świetne smażone kalmary. Restaurację znajdziesz tu.

Taverna Oxhaku

Trochę podobna do Laberii, choć wg nas z gorszym klimatem i mniej sympatyczną obsługą. Ale jedzenie wspaniałe. I podobnie jak Laberia ta restauracja mieści się w Kodrze. Warto odwiedzić w tym miejscu!

Grillowana ryba prosto z morza
Ryby w Sarandzie są świeże, pachnące i tańsze, niż nad polskim morzem. Ta tutaj to grillowana ryba z restauracji Oxhaku.

Fast Food Europa

Bar z przekąskami na promenadzie. Tu na szybko złapiesz souvlaki, burgera, sałatkę. Dobre ceny, miła obsługa i przede wszystkim świetna dostępność podczas opalania 🙂

Fast Food Bulla’s

podobnie jak poprzednie miejsce, ten bar oferuje souvlaki + kebaby w dobrych cenach, do zjedzenia na szybko. Zlokalizowany poziom wyżej od promenady, nie dojdziecie tam w kąpielówkach – chociaż, kto wie 😉 Lokalizacja tutaj.

Teverna Peshkatari

Położona nieco na uboczu tawerna, oferująca przede wszystkim świeże owoce morza i ryby. Lokalny klimat, przepyszne jedzenie. Zdecydowanie dla osób, które chcą zjeść tam, gdzie jedzą albańczycy. Gorąco polecamy!

Grillowane kalmary na talerzu w lokalnej tawernie
Grillowane kalmary to taki klasyk, gdy jesteśmy w Sarandzie

Restauracja Isufi

Położona 3 minuty na piechotę od naszego apartamentu rodzinna, niewielka restauracja ma krótkie menu (czasem trzeba zamówić coś z wyprzedzeniem, dzień wcześniej), ale za to oferuje świeże bio mięso, m.in. aromatyczne kotleciki jagnięce, koźlinę itd. Mieszkańcy wpadają tam na szklaneczkę raki 🙂

The Mussel House

To miejsce nie znajduje się niestety w Sarandzie, a tuż przed Ksamilem, ale warto wybrać się tam i odżałować koszt ew. taksówki. Można także próbować dostać się tam autobusem, prosząc kierowcę o zatrzymanie się blisko drogi prowadzącej w dół do restauracji. Wyjątkowa restauracja położona w pięknej scenerii, z własną farmą małż i doskonałymi daniami z owoców morza. Polecam szczególnie makaron linguini z krabem – palce lizać!

Talerz pełen świeżych małż
Świeże małże w The Mussel House w okolicach Ksamilu

Turystyczna mapa miasta

Te i inne restauracje znajdziesz na naszej turystycznej mapie miasta Saranda. Wejdź i sprawdź, co jeszcze warto zjeść i zobaczyć będąc w Sarandzie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *